Gold Note DS-10


Gold Note DS-10 ili kako ga od milja zovu, kameleon DAC, uređaj je kompaktih dimenzija, jednakih kao i ostali uređaji serije 10, u prekrasnom high-tech aluminijskom kućištu, vrlo sličnom ranije opisanom phono pretpojačalu Gold Note PH-10.

DS-10 ima čak 4 funkcije u kojima ima prave high-end performanse i koje objedinjuju sve ono što je potrebno modernom audiofilu i ljubitelju glazbe. Tu je mrežni streamer za popularne streaming servise, internet radio, glazbu s kućnih servera, USB medija ili preko Bluetootha. Zatim D/A konverter, za sve formate standardnih i visokih rezolucija. DS-10 je i pretpojačalo s vrlo kvaliteteno izvedenom regulacijom glasnoće, za sve audiosisteme s vrhunskim pojačalima snage s RCA ili XLR ulazima.

I naposlijetku DS-10 je doista vrhunsko pojačalo za slušalice.

A uz sve to, skriva još neka unikatna iznenađenja. Pogledajte video s detaljnim prikazom DS-10.

Streamer, DA konverter, pretpojačalo i pojačalo za slušalice Gold Note DS-10 predstavljeno je na kraju 2019. godine, a do sada je već recenzirano u desetak audio medija.

Najprije onih online, a sada je veliku recenziju napravio i tata audio novinarstva – američki Stereophile.

Recenzije uglavnom ističu veliku muzikalnost reprodukcije, sa svih ugrađenih izvora ili konekcija, odnosno funkcija koje DS-10 ima, te iznimnu emocionalnu reakciju koju izaziva kod slušatelja.

Recenzije DS-10 također stavljaju i u kontekst cijene, a tu je onda još vidljivije kako su performanse praktički na razini kao da samo jedna od njegove četiri osnovne funkcije nosi tu cijenu.

Recenzije

/ Stereophile 2020 / TNT Audio 2020 / Hi-Fi + 2020 / Darko Audio 2020 / Positive Feedback 2020 / Mono & Stereo 2020 / The Ear 2020 / 6 Moons 2020 / Australian HiFi 2020 / Hifi Pig 2019

Kameleon

Nadimak “kameleonski DAC” DS-10 je dobio jer korisnicima nudi na izbor podešavanje 3 parametra ugrađenog D/A čipa, vrhunskog AKM (Asahi Kasei) AK4493EQ. Prvo podešenje (PCM EQ), na izbor nudi 6 različitih digitalnih filtera. Razni DA konverteri koriste razne digitalne filtere, no proizvođači se najčešče odlučuju na jednu varijantu zvuka i ne ostavljaju korisnicima izbor. AKM ove filtere naziva “color filters”. DS-10 dolazi podešen na nultu, odnosno referentnu poziciju, no vrlo je zanimljivo i vrlo korisno nakon nešto vremena za upoznavanje isprobati i suptilne varijacije njegovog zvuka s drugačijim filtrima.

Tablica gore pokušava grafički i kratkim opisom dočarati djelovanje dostupnih filtera u DS-10.

Osim digitalnih filtera, može se korigirati i de-emphasis (DEE), funkcija dobro poznata audiofilima koji imaju iskustva iz vremena pojave prvih CD-ova. Iz nekih tehničkih razloga vezanih početne proboleme s reprodukcijom najvišeg zvučnog spektra, neke snimke su zapisivane na CD s “povišenim visokima”, CD-playeri su prepoznavali takav zapis i automatski ga korigirali. Ako u digitalnoj kolekciji imate neki rip takvog CD-a, s ovom funkcijom njegov zvuk možete vratiti “u normalu”. A također može poslužiti i ako vam u zvuku sistema treba određeno stišavanje visokih tonova a nemate ni jedan drugi način za to.

Treća korekcija je podešenje struje koju daje čip (PWR).

PSU-10 EVO je upgrade za DS-10, njegovi efekti po prvi put su opisani u recenziji Stereophilea. Strujni kabel u tom slučaju koristi samo vanjsko napajanje, a DS-10 se spaja na napjanje priloženim specijalnim kabelom.
DS-10 Plus nudi i jedan analogni 3,5 mm stereo ulaz na stražnjoj ploči, pa tako DS-10 postaje centar high-audio sistema koji u sebi sadrži i jedan analogni izvor, gramofon, magnetofon, kasetofon, tuner…