Gold Note IS-1000 – DF & Booster – što je to?


Gold Note IS-1000 otvara novu kategoriju audio uređaja, popularno nazvanu superintegrirana pojačala. Da pojasnim osnovni pojam – integrirana pojačala su audio uređaji koji u jednom kućištu imaju smješteno pretpojačalo i pojačalo snage.

U početku su svi integrirci imali i phono pretpojačalo. Zatim se u eri digitalizacije phono pretpojačalo polako izgubilo, umjesto njega ugrađen je DA konverter i digtalni ulazi, ali u najnovije vrijeme phono se vratio.

IS-1000 spada u vrh ponude integriranih pojačala, i svojim zvukom i snagom i opremom, a uz sve ono ranije navedno ima ugrađen i vrhunski streamer. Zato je to – superintegrirac – , jer zasad, i pogotovo u tako visokoj klasi ne postoji sličan uređaj.

No ono što ovdje izdvajam nisu najveće vrline pojačala niti funkcionalnost streamera, nego zapravo dvije sitnice – ali sitnice koje jako dobro pokazuju koliko Gold Note razmišlja i djeluje izvan ustaljenih okvira, te nudi visoku, audiofilsku, unikatnu razinu funkcionalnosti.

Na displayu uređaja, koji kao skoro identična replika postoji i na smartphone aplikaciji, vidljive su dvije neobične funkcije.

Jedna je označena s DF, a druga Booster.

DF je odabir damping faktora. Damping faktor je mjera koja pokazuje koliko dobro neko pojačalo može kontrolirati zvučnik. Što je veći damping faktor, bolja je kontrola. Ustroj pojačala u IS-1000 dozvoljava da sami izaberemo damping faktor. Visoki damping faktor je ono što pojačalo daje u svom najboljem izdanju, a niski damping faktor je režim rada koji će dati nešto mekaniji, topliji, zaokruženiji zvuk.

Na neki način IS-1000 će se tada ponašati kao jako dobro cijevno pojačalo velike snage. Razlika u zvuku između ova dva načina rada je suptilna, no možda ste u situaciji da će upravo niski damping faktor biti ono što bolje odgovara vašem zvučniku, glazbi koju slušate ili nekoj pojedinoj snimci. Lako je promijeniti podešenje iz naslonjača i ocijeniti što je bolje.

Funkcija Booster ima tri položaja – isključen, 1 i 2. Booster, kako govori ta riječ, nešto pojačava. To neko pojačavanje podsjeća na Loudness funkciju, no ovaj Booster ne radi kao Loudness, ne djeluje sve jače i jače na manjim glasnoćama kao Loudness, niti ostavlja sličan zvučni dojam. Djelovanje boostera je zamjetno prvenstveno u nižem spektru, no osjećaj nije samo pojačanja basa, nego i općenito nešto energičnija prezentacija. Kao i DF, za neke zvučnike i za neke snimke – izvrsna korekcija koja svojom primjenom nimalo ne ugrožava sve ono zbog čega u zvuku ovog superintegrirca već uživate.