JM Reynaud Folia Jubile


Audionovum odnedavno po prvi put na hrvatskom tržištu nudi francuske zvučnike JM Reynaud (Jean Marie Reynaud ili JMR). Više o tome pogledajte na našoj stranici JM Reynaud, a za prvo predstavljanje odabrali smo model s početka ponude. Folia Jubile utjelovljuje glavne osobine cjelokupne JMR produkcije:

  • prilagođenost normalnim, nevelikim dnevnim sobama i slušaonicama
  • živost, prozračnost, detaljnost i punoća zvuka i na niskim i umjerenim glasnoćama
  • relativno nekomplicirani za spoj s raznim pojačalima

Tu dolazimo do umjetnosti koju JM Reynaud razvija već preko 50 godina – spajanja linearnosti u zvuku klasičnih kabineta s dinamičnim i otvorenim zvukom kakav uobičajeno daju transmisije i horne. Svi JMR kabineti su specijalni oblik trokutaste transmisijske linije koja se sastoji iz više uzastopnih komora. Komore iznutra imaju zaobljene bridove, najčešće bez ikakvog dampinga, pa taj cijeli ansambl straga zvučnička jedinica “osjeća” kao otvoreni prostor.

Folia Jubile je od svih ostalih čak i malo ekstremnija – to zasad je jedini zvučnik kojeg smo ikad čuli da smješten na stalak uza sam zid, obješen na zid ili postavljen na policu sasvim do zida zvuči kao audiofilski zvučnik optimalno smješten u slobodni prostor.

Vlastite zvučničke jedinice i preko pet desetljeća razvoja

Iako je zvuk pun i bas odlično utemeljuje srednji i visoki spektar, zahtjevni instrumenti i vokali zvuče vrlo prirodno. Timpani i tomovi su voluminozni, batići i kože se jasno čuju, ali bez prenapuhanog i zakašnjelog dubokog basa. Duboki dio je sasvim vrmenski usklađen. Isto vrijedi i za bas gitare, muške vokale ili puhačke instrumente – punoća i brzina bez pumpanja. Vrlo atraktivno za kratko slušanje, a opet vrlo ugodno i bez zamora na duže staze. Sve je vrlo harmonično i fluidno, i harmonički bogato.

Detalja ima puno, ali tonska ravnoteža je prirodna, visoki tonovi nisu istaknuti. Pozornica je začuđujuće duboka, a pozicioniranje instrumenata po širini je jako dobro, pa se uz bogate teksture “jako dobro vidi” bilo u orkestar ili u miks. Za još dublji bas i dodatno povećanje dinamike s Foliama Jubile i ovdje je preporuka neki od REL subova.

Živahnost, snaga i teksture pojačala Gold Note PA-10 odlično se prenose do Folia Jubile. Izvor zvuka je streamer Audiolab 6000N, a regulacija glasnoće na smartphoneu

Niti jedan zvučnik koji optimalno zvuči na stalku, više ili manje odmaknut od zida, ne može zvučati jednako dobro uza sam zid. Također, Folia Jubille gubi nešto od svoje čarolije ako se smjesti u slobodan prostor. Za slobodan prostor razmotrite Bliss Jubile. No ako tražite pravi audiofilski zvučnik koji treba biti smješten sasvim uz zid, Folia Jubile nema konkurencije.

Imate jedan, dva ili nula centimetara od zida – ni jedan audiofilski zvučnik još nije zvučao ovako dobro
Folia Jubile otvor na kabinetu ima bočno, simetrično na oba zvučnika. Za manje međusobne razmake prva je preporuka zvučnike postaviti tako ta su otvori s vanjske strane, a za veće s unutarnje, no pokazalo se kako je to stvar eksperimenta
Zvučnici straga imaju pripremu za vješanje na vijak ili na kukicu koju treba fiksirati u zid
S obzirom da se kabinet naslanja na zid, ostavljen je utor prema terminalima za zvučnički kabel