Quad ERA-1


Kad se danas traži preporuka kakav hi-fi kupiti ako nemate baš ništa, za najmanje novca, i bez audiofilskih komplikacija, odgovor je prilično jednostavan – uzmete par Wharfedale Diamonda 12.1, pojačalo sa streamerom poput Quad Vena II Play ili Audiolaba 6000A Play, zvučnike postavite na komodu ili policu, a glazbu streamate. To je danas onaj pravi entry level u kojem sigurno slušate pristojan, jasan i živahan zvuk u svim vrstama glazbe, i to za cijeli život čak iako nemate bilo kakvu glazbenu kolekciju.

No što ako isto pitanje postavlja netko tko nije na početku hi-fija, tko itekako zna razlikovati dobro, jako dobro i vrhunsko te također želi takvo nešto, a opet za minimalan ulog i ikakvih komplikacija.

U tom slučaju ne bih mogao preporučiti bilo kakve zvučnike. Vrhunski zvuk sa zvučnicima nije moguće postići “bez komplikacija”. Čak i u situacijama kad ni novac ni prostor nisu problem puno faktora dolazi u vrlo nepredvidljivu interakciju pa će trebati i vremena i entuzijazma za postizanje željenog emocionalnog doživljaja. I nema nikakve garancije da će sve uspjeti prvi, drugi ili nti put.

Na sreću ponekad se dogode situacije koje daju odgovor čak i prije nego se postavi pitanje. Takav odgovor došao je u slušanju Gold Note DS-10 streamera/headampa i slušalica Quad ERA-1. Kombinacija je stopostotni plug&play, a zvuk takav da se o njemu zapravo i nema što pisati jer je jednostavno prirodan. Što je vrlo rijedak slučaj čak i kod slušalica.

ERA-1 su planarne magnetske slušalice. Nisu elektrostatske kao što je slučaj s najpoznatijim Quad planarnim zvučnicima. Kod slušalica tu tehnički ima više sličnosti nego razlika pa je Quadova odluka za magnetostatski planarni princip logična.

U Quadu kažu kako je za zvuk ERA-1 inspiracija legendarni Quadov elektrostatski zvučnik ESL-57. To je fina inspiracija. ESL-57 je zvučnik koji ostavlja dojam da čujete sve što se ima za čuti i da čujete sve što je umjetnik htio reći. Na jedan prekrasno prostran način i bez bilo kakvog slušnog zamora. No u apsolutnim mjerilima ne može se zaboraviti da ESL-57 u sobi nije mogao svirati dovoljno glasno niti je imao neke značajnije dinamike u dubljem basu.

ERA-1 nema niti jedan od tih nedostataka. Slušalice su zatvorene, bas je dubok, točan, detaljan, izvanredno uravnotežen. Glasnoća bez izobličenja ide dalje nego što sluh može podnijeti.

No ERA-1 se ne mora oslanjati ni na kakve uzore niti treba slogane poput spajanja “tradicije i inovacije”. Sve je jasno čim ih stavite na glavu. Zvuk je tonski prirodan, vrlo uravnotežen od donjeg do gornjeg ekstrema, nema naglaska na bilo čemu, dinamički i harmonički je bogat, informativan na malim glasnoćama, nije zamoran na većim. Iako se slušalice lako pokreću s raznim izvorima zvuka (visoka osjetljivost, niska impedancija), uz supertransparentno pojačalo kakvo je Gold Note DS-10 sve to dolazi do izražaja na najbolji način. I doista ne traže puno snage. DS10 nudi odabir snage od 1 ili 5 W, a ERA-1 je sjajno zvučala i s tim jednim jedinim wattom.

Osim zvuka, slušalice su luksuzno izrađene, dolaze s dva seta udobnih jastučića od različitih materijala, mekane kože i tkanine, nisu teške i udobne su.

Ako DS-10 i ERA-1 još malo pogledamo kao vrhunski audiofilski sistem, sve što je potrebno izvan njega su samo jedan dobar strujni kabel i glazbena kolekcija. S obzirom da DS-10 podržava sve hi-res formate, PCM i DSD, odlična je platforma za uživanje u njima. To je okruženje u kojemu je interno sve optimalno usklađeno, sve veze između streaminga, DAC-a, headampa najbolje su što mogu biti. Nema brige o vrhunskoj kvaliteti dodatnih interkonekcijskih ili digitalnih kabela.

No osim što je toj kombinaciji lako osigurati optimalno okruženje, DS-10 nudi moćan tuning svog DAC-a pa čak i u ovako jednostavnoj kombinaciji ima mjesta za dodatno podešenje prema vlastitiom ukusu ili snimci.

Ako je Meze 99 Classics po cijeni prva preporuka uopće za slušalice koje su stvarno dobre, muzikalne i zabavne, onda je Quad ERA-1 prva sljedeća jer su Meze za svoji 300 i plus eura toliko dobre da između to dvoje ne postoji ništa tako zanimljivo. A ako nakon ERA-1 počnete tražiti bolje slušalice, vidjet ćete da i za višestruke iznose još niste došli do nečega što je sveukupno bolje.

U videu recenzent zaključuje kako su Quad ERA-1 najbolje slušalice u kategoriji do 1000 USD (i u tom mišljenju nije usamljen, ERA-1 ima puno recenzija s izvrsnim ocjenama). To nikako nije sitniš, no novac za kupovinu super slušalica je novac za kojim nikad nećete požaliti. Dobre slušalice daju praktički savršen zvuk (umanjen za fizičku komponentu zvuka koju je jedino moguće doživjeti sa zvučnicima ili uživo), po njima možete mjeriti kvalitetu svih zvučnika s kojima se susrećete, zvuče odlično s ogromnim izborom izvora zvuka, u svako doba dana i noći na kojim god glasnoćama želite (pogotovo ovakve zatvorene) i u stanju su potrajati desetljećima, ili možda, cijelu jednu eru.