Test: provodljivost struje običnog i audiofilskog strujnog kabela


Gabriel Caelin, osnivač i glavni konstruktor Shunyata Research, u kratkom videu uspoređuje običan strujni kabel, te početni Shunyata Venom (model iz 2016.).

Usporedba je vezana na jednu od najvažnijih osobina strujnog kabela (ICC – Instantaneous Current Capability).

Za rekapitulaciju, na utičnici je dostupno 1170 A. Običan strujni kabel je tu vrijednost spustio na 590 A (50,5% od početne vrijednosti), a Shunyatin Venom na 1010 A (86,3% od početne vrijednosti). U ovom slučaju Shunyatin kabel ima 71% veću provodljivost od običnog kabela.

Zašto je to važno? Zato što napajanja uređaja ne uzimaju električnu energiju iz mreže u nekom konstantnom toku, kao da u njih kroz kabel ulijevate neku tekućinu ili plin, već je uzimaju u vrlo kratkim impulsima. Koliko će dobro raditi neko kvalitetno napajanje audio uređaja ovisi i o tome kakva mu je struja dostupna, odnosno njena vršna vrijednost. Na kraju kabela koji ide u audio uređaj želimo očuvati što veću vrijednost u odnosu na vrijednost koja je dostupna na utičnici u koju je kabel uključen.

Sve te “prizemne” osobine strujnog kabela kasnije se u zvuku transformiraju u bolju mikrodinamiku, detalje, bogatstvo harmonika i osjećaj prostora.