Wharfedale je “musical phenomenon” & “ridiculously good”!


Wharfedale svojom serijom Diamond već skoro 30 godina caruje u kategoriji minijaturnih i maksimalno pristupačnih zvučnika kojima tisuće audiofila počinju svoje ozbiljno slušanje glazbe. Ovih dana predstavljena je najnovija, četrnaesta po redu serija Diamonda – Diamond 12. Najmanji model Diamond 12.1 dobio je svoju prvu recenziju i odmah oduševio. Na kraju ovog članka svakako poslušajte čak i demonstraciju zvuka novog 12.1! Da, to je YouTube, nije ono što biste čuli da slušate zvučnik uživo, ali naprimjer probajte negdje na oko 17m:30s – svejedno je teško povjerovati da je to zvuk entry level zvučnika.

Sve serije Diamonda od 1981. do 2017.

Prošlogodišnjim izdanjem u Heritage seriji – prekrasnim Lintonom – Wharfedale nas je podsjetio kako ima što reći i u višim klasama, i to puno dulje nego što postoje Diamondi. Naime Wharfedale zvučnike radi još od 1932. godine, a prvi Linton pojavio se 1965. godine. Do 1980. i svoje zadnje iteracije i u našim krajevima je bio vrlo popularan. A danas u 2020. godini se još nije dogodilo da audiofil koji po prvi put vidi i čuje Lintone Heritage 85th Anniversary ne pomisli da se radi o zvučnicima cijene između otprilike 20 i 30 tisuća kuna, odnosno barem dva do tri puta više od njihove prave cijene.

Oduševljenje Lintonom često zasjenjuje njegovog manjeg brata Dentona 85th Anniversary. Denton ima iste gene, vrhunsku eleganciju i zvučne kvalitete, no u kompaktnijem izdanju.

Recenzent Andrew Robinson smatra da je Denton 85th Ann najbolji mali zvučnik u klasi do 1000 USD.

U srednjoj kategoriji Wharfedale ponude je i nova EVO4 serija, za čiju je cijenu časopis “What Hi-Fi?” isprva bio zbunjen radi li se o cijeni za jedan zvučnik ili stvarno za cijeli par!

No s dva najnovija modela high-end serije Elysian, također iznimno dobro ocjenjima u apsolutnim mjerilima, a pogotovo u odnosu na cijenu, Wharfedale danas zacijelo nema rivala koji best-buy modele nudi u tako širokom rasponu kvalitete i cijene.

Pogledajte video recenzije ovih dečki, iz njihovog oduševljenja lako je biti siguran kako govore ono što čuju. Youtuberi odgovaraju samo svojoj publici i ovise o svom kredibilitetu.

Jedna od zanimljivosti je da je nove Diamonde 12 (“Ridiculously good”), sasvim iznova, konstruirao iznimno cijenjeni njemački konstruktor Karl-Heinz Fink.

High End seriju Elysian (“Musical phenomenon of 2020”) potpisuje dugogodišnji konstruktor Wharfedalea Peter Comeau. Recenzent u videu Elsyian 2 ocjenjuje “end-game” zvučnicima te ih uspoređuje i preferira u odnosu na zvučnike iz vrhunske serije prilično legendarne konkurencije.

Sljedeći video je demonstracija zvuka modela EVO4.2 koji je na kanalu Pursuit Perfect System ocijenjen kao najbolji u usporednom megatestu od čak 9 popularnih zvučnika vrlo sličnih cijena. Video svakako treba poslušati dobrim slušalicama.

Elysian 4 Piano Walnut – novi referentni Wharfedale
Wharfedale Diamond 12 serija u Light Oak finišu

I na kraju obećani zvučni demo novih Diamonda 12.1. Naravno, kao i uvijek, slušati samo s dobrim slušalicama.