Wharfedale Linton Heritage 85th Anniversary


Linton je ime koje je u nekoliko generacija i verzija (… 2, 3, 3XP) nosio jedan od najpopularnijih Wharfedaleovih zvučnika u periodu od 1965. godine do samog početka osamdesetih.

Možemo raspravljati o tome je li današnja glazba bolja ili lošija od one iz tog perioda (zapravo ne možemo, nekad je bila bolja 🙂 ), ali novi Linton Heritage ni na sekundu ne ostavlja dojam nostalgične replike svog dalekog pretka. Već na prvo slušanje jasno je da je W.L.H. 85th Ann. desetljećima napredniji. Njegov zvuk je moderan, dinamičan, širokog tonskog raspona, harmonički bogat, a nakon nužnog truda oko pažljivog pozicioniranja u prostoriji stvara i zanimljivu zvučnu sliku.

Linton Heritage u mahagonij finišu, na pripadajućim stalcima. Maska se može skinuti (nije lako) no Lintoni su konstruirani za slušanje s maskom

Iako bi se na prvi pogled tako moglo pomisliti, ne radi se o “retro dizajnu” u konstrukcijskom smislu. Linton Heritage je tehnički sasvim moderan zvučnik, no konstruktor Peter Comeau se u “Heritage modelima” (tu su još i Denton 80 & 85) nije suzdržavao koristiti elemente koji su kod većine modernih zvučnika napušteni samo zbog izgleda. Naprimjer trosistemska konstrukcija s bas driverom od 20 cm danas je vrlo neuobičajena u zvučnicima tog volumena i cijene. Tako je i s relativno širokom prednjom pločom, odnosno cijelom tom kutijom nekad nezaobilaznih dimenzija od otprilike 60x30x30 cm.

Linton i svojom pojavom djeluje vrlo luksuzno. Pravi, majstorski obrađivani furniri oraha ili mahagonija pomno su birani, završna obrada kabineta je vrhunska, a platnena maska je dio konstrukcije i pri slušanju je treba ostaviti na zvučniku. Maska nije samo platno razapeto na “praznom” okviru, već se sastoji od tvrde ploče sa sprijeda postavljenim slojem materijala od tvrde pjene, s optimalno izrezanim otvorom. Stil Lintona očito nije futuristički, no kad ih vidite uživo bit će vam jasno zašto elegancija u pravilu nadživi prolazne trendove.

Linton Heritage straga, u finišu oraha, na pripadajućim stalcima

Pripadajući stalak je optimalnih dimenzija pa je osim tehnički i vizualno idealan za ove jubilarne Lintone. Svakako je preporuka kupiti ih zajedno sa zvučnicima.

No težište je ipak na zvuku, koji je također “luksuzan”, audiofilski precizan, ali na način koji ne zove na analizu zvučnih parametara već na uživanje u glazbi – vrlo rijetka kombinacija. A nije nemoguće i da bi vas Lintoni često mogli natjerati na pokrete :). Na webu ćete naći mnoštvo recenzija, kao i na linkovima niže u tekstu. Izdvojit ću samo jedan citat;

The Wharfedale Lintons merge a refined, elegantly detailed, full-range sound with a magnetic personality that made me want to play records — made me want to listen longer, and to understand more of what I was listening to. These conspicuous talents, plus the fact that the Lintons look Jaguar-like expensive and cost less than they should, make the newest Wharfedales highly recommendable.” – Stereophile

RECENZIJE

Linton na Stereophileu / Linton recenzija Hi-Fi Choice /
Linton Stereo Net UK / Linton Tone Audio /
Linton AudioPlaza (s odličnim fotografijama izvana i iznutra) /

Dogovorite demo, Lintone možemo poslušati uz nekoliko pojačala, snage od 2 x 25 do 2 x 200 W.